Privaat bouwrecht

Elk bouwproject is anders. Toch komt een aantal zaken steevast terug. De strakke planning bijvoorbeeld, en de vele partijen die doorgaans bij een bouwproject betrokken zijn. Bovendien laten maar weinig bouwprojecten zich van a tot z voorspellen. In vrijwel elk project duiken er onverwachte zaken op, zoals een zeer strenge winter, een minder draagkrachtige ondergrond dan aanvankelijk gedacht, gestegen materiaalprijzen,…

Wanneer er zich iets onverwachts voordoet en daarover discussie ontstaat, hebben de betrokken partijen weinig opties. Er moet snel en doortastend actie ondernomen worden. Een gerechtelijke procedure, die meestal uitmondt in een gerechtelijk deskundigenonderzoek, neemt bijzonder veel tijd in beslag, zelfs in kortgeding. De uitkomst is bovendien vaak onvoorspelbaar. Ondertussen ligt de werf stil en loopt de schade voor alle betrokkenen in ijltempo op. Wie finaal ongelijk krijgt, moet in de meeste gevallen een veelvoud betalen van de inzet van de discussie. Ook de andere partijen, bijvoorbeeld de bouwheer wiens project maanden of zelfs jaren vertraging heeft opgelopen, zijn zelden tevreden met de uitkomst van de procedureslag.

Partijen hebben in een bouwconflict echter ook een andere optie dan de gerechtelijke procedure. Ze kunnen namelijk trachten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. Eens dat akkoord op papier staat, kan het project met een minimum aan schade en vertraging tot een goed einde gebracht worden. Uiteraard is iedere betrokkene daarbij gebaat.

Colpaert Advocaten probeert bouwgeschillen altijd op te lossen voordat de schade de kans heeft gekregen om exponentieel toe te nemen. We starten pas een gerechtelijke procedure op wanneer duidelijk wordt dat een minnelijke oplossing niet mogelijk is. In dat geval aarzelen we uiteraard niet om uw belangen te behartigen voor de rechtbank.

Colpaert Advocaten staat alle bouwactoren bij. Tot ons cliënteel behoren aannemers, architecten, bouwheren en leveranciers. Dat heeft als voordeel dat Colpaert Advocaten de zaken vanuit verschillende perspectieven kan bekijken en beoordelen. Op die manier hebben we een grote expertise opgebouwd in het zo snel en efficiënt mogelijk oplossen van bouwgeschillen.

Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Een heldere overeenkomst vermindert het risico op discussies achteraf. Ook voor het opstellen en nakijken van overeenkomsten kan u terecht bij Colpaert Advocaten. 

Verklaring over cookies Vacatures

Vacatures

Advocaat-medewerker

 

Een advocaat (m/v/x) met enige jaren relevante ervaring in bouw- en vastgoedrecht.

Het kantoor biedt een aantrekkelijk verloningssysteem, flexibiliteit, een goede collegiale sfeer en reële doorgroeimogelijkheden.

Bekijk de vacature